Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The effect of mate tea (Ilex paraguariensis) on metabolic and inflammatory parameters in high-fat diet-fed Wistar rats

Texto completo
Autor(es):
Borges, Maria Carolina [1] ; Ramirez Vinolo, Marco Aurelio [2] ; Nakajima, Karina [3] ; De Castro, Inar Alvesde [4] ; Markowicz Bastos, Deborah Helena [1] ; Borelli, Primavera [3] ; Fock, Ricardo Ambrosio [3] ; Tirapegui, Julio [4] ; Curi, Rui [2] ; Rogero, Marcelo Macedo [1]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, BR-01246904 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Inst Biomed Sci, Dept Physiol & Biophys, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci, Dept Clin & Toxicol Anal, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci, Dept Food & Expt Nutr, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION; v. 64, n. 5, p. 561-569, AUG 2013.
Citações Web of Science: 14
Resumo

This study investigated the effects of mate tea (Ilex paraguariensis) aqueous extract consumption on metabolic indicators and inflammatory response of peritoneal macrophages in rats fed a high-fat diet (HFD). Male Wistar rats were fed a control diet or a HFD for 12 weeks. At the end of this period, rats received, or not, daily doses of yerba mate for 4 weeks. The consumption of yerba mate promoted weight loss, attenuated the HFD-detrimental effects on adiposity and insulin sensitivity and decreased blood levels of the inflammatory biomarkers (p < 0.05). Concerning peritoneal macrophages, mate tea consumption decreased the production of interleukin (IL)-6, but did not influence the production of IL-1 beta, tumour necrosis factor-a and nitric oxide; cytokine mRNA expression; or the activation of the nuclear factor-kappa B signalling pathway. In summary, the consumption of mate tea had no consistent effect in the inflammatory response of peritoneal macrophages, but reduced cardiometabolic risk markers. (AU)

Processo FAPESP: 09/50269-0 - Efeito da ingestão do extrato aquoso de erva-mate (Ilex paraguariensis) sobre a via de sinalização do fator nuclear kappa B de macrófagos peritoniais de ratos submetidos à dieta hiperlipídica
Beneficiário:Marcelo Macedo Rogero
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/02371-0 - Efeito da ingestão do extrato aquoso de erva-mate (Ilex paraguariensis) sobre a via de sinalização do fator nuclear kappa B de macrófagos peritoniais de ratos submetidos à dieta hiperlipídica
Beneficiário:Maria Carolina Borges
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado