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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Removal of copper(II) from sugar-cane spirits employing chitosan

Texto completo
Autor(es):
Janegitz, Bruno C. [1] ; Oliveira, Andrea [1] ; Gomes, Marcos S. [1] ; Sartori, Elen R. [1] ; Pereira-Filho, Edenir R. [1] ; Fatibello-Filho, Orlando [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos, Dept Quim, Ctr Ciencias Exatas & Tecnol, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Química Nova; v. 33, n. 2, p. 458-460, 2010.
Citações Web of Science: 5
Resumo

A method employing chitosan as complexant agent in the removal of copper(II) ions generally present in the Brazilian cachaça samples is herein proposed. The efficiency of this method is attributed to its high capacity of metal cations adsorption, mainly due to presence of hydroxyl and amine groups that can serve as chelating sites. The removal of copper(II) ions from this alcoholic beverage was efficient employing either in column and batch system. The analysis were carried out employing the flame atomic absorption spectrometry and the remaining copper(II) concentrations in the treated cachaça were lower than LOD of FAAS technique. (AU)

Processo FAPESP: 06/05146-0 - Desenvolvimento de sensores utilizando nanotubos de carbono ou pó de grafite modificados com quitosana reticulada para a determinação de íons metálicos de alta toxicidade em águas residuárias
Beneficiário:Bruno Campos Janegitz
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado