Busca avançada
Ano de início
Entree


Improvement of biogenic amines in grape juice from Vitis labrusca and hybrid grapes grown in different training systems

Texto completo
Autor(es):
Domingues Neto, Francisco Jose ; Borges, Cristine Vanz ; Pereira Lima, Giuseppina Pace ; Pimentel Junior, Adilson ; Monteiro, Gean Charles ; Figueira, Ricardo ; Venturini Filho, Waldemar Gastoni ; Minatel, Igor Otavio ; Moura, Mara Fernandes ; Tecchio, Marco Antonio
Número total de Autores: 10
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & BIOTECHNOLOGY; v. 98, n. 2, p. 10-pg., 2022-09-16.
Resumo

Bioactive amines present in grapes and their derivatives are used as quality markers and have important physiological functions in plants and humans. We quantified the biogenic amines and antioxidant activity in whole juices of Vitis labrusca and hybrid grapes developed in Brazil. The grapes used were V. labrusca ('Bordo' and 'Isabel') and Brazilian hybrids ('IAC 138-22 Maximo' and 'BRS Violeta') grafted onto 'IAC 766 Campinas' rootstock. All vines were trained in low and high vertical shoot positions. The training systems and genotypes used were highly related to the presence of amino compounds and antioxidants. The juices from 'Bordo', 'IAC 138-22 Maximo' and 'BRS Violeta' grapes presented higher contents of beneficial biogenic amines. All juices contained biogenic amines at considerable levels and, consequently, had high biological potential. A high vertical shoot position system is recommended to improve dopamine, melatonin, and serotonin levels. (AU)

Processo FAPESP: 15/16440-5 - Fenologia, produção e qualidade pós-colheita de variedades de uvas para suco e vinho cultivadas em diferentes regiões no estado de são paulo
Beneficiário:Marco Antonio Tecchio
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/27227-1 - Metabolômica aplicada à tipificação e adulteração de méis florais produzidos nos estados de Santa Catarina e São Paulo
Beneficiário:Giuseppina Pace Pereira Lima
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/07510-2 - Impactos de porta-enxertos e sistemas de condução no potencial agronômico, compostos bioativos e aminas biogênicas em uvas e sucos
Beneficiário:Francisco José Domingues Neto
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/22665-2 - Impacto de tecnologias pós-colheita no conteúdo de compostos bioativos em bananas, sucos de uvas e açafrão
Beneficiário:Giuseppina Pace Pereira Lima
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular