Busca avançada
Ano de início
Entree


Effect of Paternal Diet on Spermatogenesis and Offspring Health: Focus on Epigenetics and Interventions with Food Bioactive Compounds

Texto completo
Autor(es):
Pascoal, Gabriela de Freitas Laiber ; Geraldi, Marina Vilar ; Marostica, Mario Roberto, Jr. ; Ong, Thomas Prates
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: NUTRIENTS; v. 14, n. 10, p. 18-pg., 2022-05-01.
Resumo

Infertility is a growing public health problem. Consumption of antioxidant bioactive food compounds (BFCs) that include micronutrients and non-nutrients has been highlighted as a potential strategy to protect against oxidative and inflammatory damage in the male reproductive system induced by obesity, alcohol, and toxicants and, thus, improve spermatogenesis and the fertility parameters. Paternal consumption of such dietary compounds could not only benefit the fathers but their offspring as well. Studies in the new field of paternal origins of health and disease show that paternal malnutrition can alter sperm epigenome, and this can alter fetal development and program an increased risk of metabolic diseases and breast cancer in adulthood. BFCs, such as ascorbic acid, alpha-tocopherol, polyunsaturated fatty acids, trace elements, carnitines, N-acetylcysteine, and coenzyme Q10, have been shown to improve male gametogenesis, modulate epigenetics of germ cells, and the epigenetic signature of the offspring, restoring offspring metabolic health induced by stressors during early life. This indicates that, from a father's perspective, preconception is a valuable window of opportunity to start potential nutritional interventions with these BFCs to maximize sperm epigenetic integrity and promote adequate fetal growth and development, thus preventing chronic disease in adulthood. (AU)

Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/13465-8 - Parceria entre a Universidade de Lund e a Universidade Estadual de Campinas para estudos em alimentos funcionais e dietas na prevenção de doenças cardiometabólicas
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/12244-8 - Efeito da suplementação de casca de jabuticaba (Plinia jaboticaba) no perfil metabólico de indivíduos obesos pré-diabéticos: ensaio clínico randomizado, duplo cego, placebo controlado
Beneficiário:Marina Vilar Geraldi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs