Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

he preventive and therapeutic potential of native Brazilian fruits on colorectal cance

Texto completo
Autor(es):
do Nascimento, Roberto de Paula [1] ; Reguengo, Livia Mateus [1] ; da Fonseca Machado, Ana Paula [1] ; Marostica Junior, Mario Roberto [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Monteiro Lobato St 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD BIOSCIENCE; v. 46, APR 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

In the last years, colorectal cancer (CRC) has been increasing substantially in developing countries. While the consumption of fat and meat have been linked with increased CRC risk, fruits intake can be protective. In addition, since CRC's chemotherapy may be accompanied with adverse effects, natural plant products have been postulated as alternative or complementary therapeutic options. Brazilian fruits are rich sources of bioactive compounds, mainly phenolic compounds, with antioxidant, anti-inflammatory, and anticancer benefits, thus, future candidates for CRC management. Therefore, this narrative review aims to present and discuss the potential of native Brazilian fruits (e.g., acai, cocoa, jaboticaba, passionfruit) on CRC. Experimental studies performed from 2001 to present were considered. Polyphenol-rich powders and extracts from Brazilian fruits are the most promising products for CRC management. Studies with acai (Euterpe oleracea) and cocoa (Theobroma cacao) are more numerous and their effects on CRC models in vitro and in vivo are demonstrated with more complexity in terms of molecular mechanisms. The main signaling pathways modulated by the effects of native Brazilian fruits, so far studied on CRC, are associated with: 1. apoptosis (B-cell lymphoma 2- and caspase 3-related proteins), 2. inflammation (pro-inflammatory interleukins and enzymes), and 3. oxidative stress (antioxidant enzymes). In addition, adhesion molecules and nuclear factor kappa B have been shown to be downregulated, which can interfere positively in several cellular processes, including proliferation, angiogenesis, and migration. The investigation of signaling pathways of great relevance for CRC initiation and progression is still necessary. (AU)

Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/03228-9 - Efeitos do consumo preventivo do pó liofilizado da casca da jabuticaba em camundongos BALB/c com Câncer Colorretal induzido por azoximetano/dextran sulfato de sódio
Beneficiário:Roberto de Paula do Nascimento
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/23657-6 - Desenvolvimento de micropartículas ricas em extrato da casca de uva através da técnica emergente SAS e avaliação dos seus efeitos antioxidante e anti-inflamatório no tratamento da Colite induzida em ratos
Beneficiário:Ana Paula da Fonseca Machado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/25048-2 - Bioacessibilidade de casca de jabuticaba em modelo colônico dinâmico e efeito anti-inflamatório em macrófagos
Beneficiário:Livia Mateus Reguengo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular