Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Nanoemulsions as Edible Coatings: A Potential Strategy for Fresh Fruits and Vegetables Preservation

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira Filho, Josemar Goncalves [1] ; Miranda, Marcela [1] ; Ferreira, Marcos David [2] ; Plotto, Anne [3]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ, UNESP, Sch Pharmaceut Sci, Rodovia Araraquara Jau Km 1, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
[2] Embrapa Instrumentacao, Rua XV Novembro, 1452, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[3] ARS, Hort Res Lab, USDA, 2001 South Rock Rd, Ft Pierce, FL 34945 - USA
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: FOODS; v. 10, n. 10 OCT 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Fresh fruits and vegetables are perishable commodities requiring technologies to extend their postharvest shelf life. Edible coatings have been used as a strategy to preserve fresh fruits and vegetables in addition to cold storage and/or controlled atmosphere. In recent years, nanotechnology has emerged as a new strategy for improving coating properties. Coatings based on plant-source nanoemulsions in general have a better water barrier, and better mechanical, optical, and microstructural properties in comparison with coatings based on conventional emulsions. When antimicrobial and antioxidant compounds are incorporated into the coatings, nanocoatings enable the gradual and controlled release of those compounds over the food storage period better than conventional emulsions, hence increasing their bioactivity, extending shelf life, and improving nutritional produce quality. The main goal of this review is to update the available information on the use of nanoemulsions as coatings for preserving fresh fruits and vegetables, pointing to a prospective view and future applications.</p> (AU)

Processo FAPESP: 18/24612-9 - Aplicação de nanoemulsões com óleos essenciais como revestimentos naturais para aplicação na conservação pós-colheita de morangos.
Beneficiário:Josemar Gonçalves de Oliveira Filho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/10657-0 - Efeito de óleo essencial de gengibre em revestimento nanoestruturado para recobrimento de mamão: avaliação de perfil de compostos voláteis, patógenos e deterioração pós-colheita
Beneficiário:Marcela Miranda
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 16/23419-5 - Aplicação extratos de gengibre como fungicida natural em revestimentos nanoestruturados na conservação pós-colheita de mamão
Beneficiário:Marcela Miranda
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado