Fortification of yoghurt drink with microcapsules ... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Fortification of yoghurt drink with microcapsules loaded with Lacticaseibacillus paracasei BGP-1 and guarana seed extract

Texto completo
Autor(es):
Silva, Marluci P. [1] ; Mesquita, Mercia da S. [1] ; Rubio, V, Fernanda T. ; Thomazini, Marcelo [2] ; Favaro-Trindade, Carmen S. [2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia & Engn Alimentos, Dept Engn Alimentos, Pirassununga, SP - Brazil
[2] Rubio, Fernanda T., V, Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia & Engn Alimentos, Dept Engn Alimentos, Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL; v. 125, FEB 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The influence of co-encapsulation of guarand seed extract (GSE) and Lacticaseibacillus paracasei BGP-1 on the viability of the bacteria and stability of phenolic compounds during storage of microcapsules and after their application in a yoghurt drink was studied. Co-encapsulation of the potential probiotic and GSE protected the phenolic compounds, with final retention of around 88%, and enhanced the viability of L. paracasei BGP-1 during storage. Concerning the yoghurt formulations, microencapsulation prevented post-fermentation and masked the bitter taste of GSE. As a result, the overall acceptability of yoghurt containing microcapsules was higher than that containing free GSE. In addition, encapsulation and association of GSE allowed for maintenance of L. paracasei counts of about 7 log cfu g(-1) in yoghurt formulations stored at 7 degrees C for up 28 days. Therefore, co-encapsulation represents a valuable tool for the application and protection of functional ingredients in yoghurt drinks. (C) 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 19/09757-3 - Encapsulação usando células como carreador: infusão de extratos vegetais
Beneficiário:Marluci Palazzolli da Silva Padilha
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 16/24895-5 - Coencapsulação dos extratos do guaraná (Paullinia cupana) e probióticos
Beneficiário:Marluci Palazzolli da Silva Padilha
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado