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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Understanding the differences in 2G ethanol fermentative scales through omics data integration

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Autor(es):
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Carvalho, Lucas M. [1, 2] ; Carvalho-Netto, Osmar V. [1] ; Calderon, Luige L. [1] ; Gutierrez, Milena [1] ; De Assis, Michelle A. [1] ; Mofatto, Luciana S. [1] ; Camargo, Antonio P. [1] ; Dos Santos, Leandro V. [1, 3] ; Borelli, Guilherme [1] ; Temer, Beatriz [1] ; Araujo, Guido [4, 2] ; Pereira, Goncalo A. G. [1] ; Carazzolle, Marcelo F. [1, 2]
Número total de Autores: 13
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Inst Biol, Dept Genet Evolut Microbiol & Immunol, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Ctr Comp Engn & Sci, BR-13083861 Campinas, SP - Brazil
[3] Brazilian Ctr Res Energy & Mat CNPEM, Brazilian Biorenewable Natl Lab LNBR, St Giuseppe Maximo Scolfaro, 10000 Bosque Palmeira, BR-13083100 Campinas, SP - Brazil
[4] Univ Estadual Campinas, Inst Comp, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FEMS Yeast Research; v. 21, n. 4 JUN 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

In this work, we evaluated the fermentative performance and metabolism modifications of a second generation (2G) industrial yeast by comparing an industrial condition during laboratory and industrial scale fermentations. Fermentations were done using industrial lignocellulosic hydrolysate and a synthetic medium containing inhibitors and analyses were carried out through transcriptomics and proteomics of these experimental conditions. We found that fermentation profiles were very similar, but there was an increase in xylose consumption rate during fermentations using synthetic medium when compared to lignocellulosic hydrolysate, likely due to the presence of unknown growth inhibitors contained in the hydrolysate. We also evaluated the bacterial community composition of the industrial fermentation setting and found that the presence of homofermentative and heterofermentative bacteria did not significantly change the performance of yeast fermentation. In parallel, temporal differentially expressed genes (tDEG) showed differences in gene expression profiles between compared conditions, including heat shocks and the presence of up-regulated genes from the TCA cycle during anaerobic xylose fermentation. Thus, we indicate HMF as a possible electron acceptor in this rapid respiratory process performed by yeast, in addition to demonstrating the importance of culture medium for the performance of yeast within industrial fermentation processes, highlighting the uniquenesses according to scales. (AU)

Processo FAPESP: 13/08293-7 - CECC - Centro de Engenharia e Ciências Computacionais
Beneficiário:Munir Salomao Skaf
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 20/06563-0 - Comparação dos perfis fermentativos de leveduras fermentadoras de etanol geneticamente modificadas em escala industrial e laboratorial através de redes de co-expressão
Beneficiário:Milena Antunes Piccart Gutierrez
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 19/12914-3 - Análises integradas de ômicas e simulações de redes metabólicas aplicadas a Saccharomyces cerevisiae para produção de etanol de segunda geração
Beneficiário:Lucas Miguel de Carvalho
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado