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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The use of alternative food sources to improve health and guarantee access and food intake

Texto completo
Autor(es):
Barros Mariutti, Lilian Regina [1] ; Rebelo, Kemilla Sarmento [2] ; Bisconsin-Junior, Antonio [1, 3] ; de Morais, Janne Santos [4] ; Magnani, Marciane [4] ; Maldonade, Iriani Rodrigues [5] ; Madeira, Nuno Rodrigo [5] ; Tiengo, Andrea [6] ; Marostica, Jr., Mario Roberto [1] ; Betim Cazarin, Cinthia Bau [1]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Fed Amazonas, Inst Hlth & Biotechnol, Coari, AM - Brazil
[3] Fed Inst Rondonia, Ariquemes, RO - Brazil
[4] Univ Fed Paraiba, Dept Food Engn, Ctr Tecnol, Joao Pessoa, Paraiba - Brazil
[5] Embrapa Hortal, Lab Food Sci & Techonol, Brasilia, DF - Brazil
[6] Univ Vale Sapucai, Pouso Alegre, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Food Research International; v. 149, NOV 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

To feed and provide Food Security to all people in the world is a big challenge to be achieved with the 2030 Agenda. Undernutrition and obesity are to the opposite of a healthy nutritional status. Both conditions are associated with unbalanced nutrition, absence of food or excess of non-nutritive foods intake. These two nutritional conditions associated with food production are closely related to some goals highlighted by the United Nations in the 2030 Agenda to achieve sustainable world development. In this context, the search for alternative foods whose sustainable production and high nutritional quality guarantee regular access to food for the population must be encouraged. Alternative foods can contribute to Food Security in many ways as they contribute to the local economy and income generation. Popularizing and demystifying the uses of unconventional food plants, ancestral grains, flowers, meliponiculture products, and edible insects as sources of nutrients and non-nutrients is another challenge. Herein, we present an overview of alternative foods - some of them cultivated mostly in Brazil - that can be explored as sources of nutrients to fight hunger and malnutrition, improve food production and the economic growth of nations. (AU)

Processo FAPESP: 19/13465-8 - Parceria entre a Universidade de Lund e a Universidade Estadual de Campinas para estudos em alimentos funcionais e dietas na prevenção de doenças cardiometabólicas
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular