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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Biological N Fixation and N Transfer in an Intercropping System between Legumes and Organic Cherry Tomatoes in Succession to Green Corn

Texto completo
Autor(es):
Salgado, Gabriela Cristina [1] ; Ambrosano, Edmilson Jose [2] ; Rossi, Fabricio [3] ; Otsuk, Ivani Pozar [2] ; Bovi Ambrosano, Glaucia Maria [4] ; Santana, Cesar Augusto [5] ; Muraoka, Takashi [1] ; Ocheuze Trivelin, Paulo Cesar [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Nucl Energy Ctr CENA, BR-13416000 Piracicaba - Brazil
[2] Sao Paulo Agribusiness Technol Agcy APTA, Southcent Reg Ctr, BR-13416000 Piracicaba - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Anim Sci & Food Engn FZEA, Biosyst Engn Dept, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[4] Univ Estadual Campinas, Piracicaba Dent Coll, Dept Social Dent, Biostat, BR-13416000 Piracicaba - Brazil
[5] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr ESALQ, Crop Sci Dept, BR-13416000 Piracicaba - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: AGRICULTURE-BASEL; v. 11, n. 8 AUG 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The aim of this study was to investigate the transfer of N from different legumes to cherry tomatoes in the intercropping system under residual straw of the previous green corn crop using the N-15 natural abundance method. We also investigated the temporal variation in nitrogen transfer to a cherry tomato, the biological nitrogen fixation (BNF) of legumes, and the N concentration of green corn cultivated in the intercrop succession. The experimental design was a complete randomized block with eight treatments and five replications, described as follows: two controls consisting of a monocrop of cherry tomato with or without residual straw, cherry tomato and jack bean, sun hemp, dwarf velvet bean, mung bean, and white lupine or cowpea bean in intercropping system. The BNF was responsible for more than half of the N accumulated in the legumes. The N of legumes was transferred to cherry tomato in similar quantities, and the leaves and fruits of cherry tomato received more N transfer than shoots. It was shown that N transfer increases with the growth/development of cherry tomatoes. The intercropping system with legumes did not affect the N-15 natural abundance of leaves and the aboveground biomass of green corn cultivated in succession. (AU)

Processo FAPESP: 14/22602-5 - Avaliação residual da transferência do nitrogênio no cultivo intercarlar do tomateiro com fabáceas adubos verdes em sistema de plantio direito sobre palha de milho (ano II)
Beneficiário:Gabriela Cristina Salgado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 18/25483-8 - Transferência de nitrogênio no cultivo intercalar de minitomateiro orgânico e leguminosas em sucessão ao milho-verde
Beneficiário:Gabriela Cristina Salgado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 10/07666-6 - Transferência do nitrogênio no cultivo intercarlar do tomateiro com Fabáceas adubos verdes em sistema de plantio direto sobre palha de milho
Beneficiário:Fabrício Rossi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 11/05648-3 - Transferência do nitrogênio no cultivo intercarlar do tomateiro com fabáceas adubos verdes em sistema de plantio direito sobre palha de milho
Beneficiário:Edmilson Jose Ambrosano
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular