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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Monoterpenes: current knowledge on food source, metabolism, and health effects

Texto completo
Autor(es):
Rinaldi de Alvarenga, Jose Fernando [1, 2] ; Genaro, Brunna [1] ; Costa, Bruna Lamesa [1] ; Purgatto, Eduardo [1, 2] ; Manach, Claudine [3] ; Fiamoncini, Jarlei [1, 2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food & Expt Nutr, Fac Pharmaceut Sci, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr FoRC, Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Clermont Auvergne, UNH, INRAE, Clermont Ferrand - France
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION; AUG 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Monoterpenes, volatile metabolites produced by plants, are involved in the taste and aroma perception of fruits and vegetables and have been used for centuries in gastronomy, as food preservatives and for therapeutic purposes. Biological activities such as antimicrobial, analgesic and anti-inflammatory are well-established for some of these molecules. More recently, the ability of monoterpenes to regulate energy metabolism, and exert antidiabetic, anti-obesity and gut microbiota modulation activities have been described. Despite their promising health effects, the lack of reliable quantification of monoterpenes in food, hindered the investigation of their role as dietary bioactive compounds in epidemiological studies. Moreover, only few studies have documented the biotransformation of these compounds and identified the monoterpene metabolites with biological activity. This review presents up-to-date knowledge about the occurrence of monoterpenes in food, their bioavailability and potential role in the modulation of intermediate metabolism and inflammation, focusing on novel findings of molecular mechanisms, underlining research gaps and new avenues to be explored. (AU)

Processo FAPESP: 19/11324-8 - Avaliação dos efeitos do D-limoneno no metabolismo intermediário de camundongos - relação entre o metabolismo do D-limoneno e os efeitos na saúde
Beneficiário:José Fernando Rinaldi de Alvarenga
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/24267-2 - Avaliação dos efeitos do d-limoneno em marcadores do metabolismo de lipídios e glicose de camundongos C57/Bl6
Beneficiário:Bruna Lamesa Costa
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 18/19189-0 - Avaliação dos efeitos do d-limoneno na composição da microbiota intestinal e do metabolismo de ácidos biliares
Beneficiário:Jarlei Fiamoncini
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs