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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Barrier properties of spray-dried emulsions containing flavorings or unsaturated triglycerides

Texto completo
Autor(es):
Paulo, Bruna Barbon [1] ; Alvim, Izabela Dutra [2] ; Reineccius, Gary [3] ; Prata, Ana Silvia [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] State Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Engn, 80 Monteiro Lobato St, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Ctr Technol Cereals & Chocolates, Inst Food Technol ITAL, 2880 Brasil Ave, BR-13070178 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Minnesota, Dept Food Sci & Nutr, 1334 Eckles Ave, St Paul, MN 55108 - USA
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 142, MAY 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Oxygen diffusion through spray dried particles is the crucial factor in primary determination of product shelf-life. This work investigates the main factors influencing the oxygen barrier properties of maltodextrin-based spray-dried emulsions with different surface-active components (SAC). Low amounts (1.2-4.8 g/100 g emulsion) of SAC (whey protein isolate, gelatin or Capsul (R)) were used to encapsulate an unsaturated triglyceride (fish oil) or a volatile (orange essential oil) at 6 g/100 g emulsion (1:4 oil:wall material). Differences were observed in the oxygen uptake. As the encapsulation efficiency and the bulk matrix were not necessarily related to the oxidation, the interfacial membrane surrounding the oil droplets is suggested to be determinant in the oxidative stability. The protein matrices showed antioxidant capacity that also can contribute to high protection. This work provided insights about the understanding of how barrier properties of powders affect oxidation. (AU)

Processo FAPESP: 17/14271-7 - Efeitos do uso de proteínas nas propriedades de barreiras de partículas produzidas por spray drying
Beneficiário:Bruna Barbon Paulo
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/15410-0 - Estudo das propriedades das estruturas de parede na microencapsulação de compostos hidrofóbicos por spray drying
Beneficiário:Izabela Dutra Alvim
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/03291-2 - Efeitos do uso de proteínas nas propriedades de barreira de partículas produzidas por spray drying
Beneficiário:Bruna Barbon Paulo
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado