Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Review on the potential application of non-phenolic compounds from native Latin American food byproducts in inflammatory bowel diseases

Texto completo
Autor(es):
do Nascimento, Roberto de Paula [1] ; Moya, Amanda Maria Tomazini Munhoz [1] ; Machado, Ana Paula da Fonseca [1] ; Geraldi, Marina Vilar [1] ; Diez-Echave, Patricia [2] ; Vezza, Teresa [2] ; Galvez, Julio [2] ; Cazarin, Cinthia Bail Betim [1] ; Marostica, Jr., Mario Roberto [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Fac Sch Engn FEA, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Granada, Inst Biosanitary Res Granada Ibs GRANADA, Biomed Res Ctr CIBM, Dept Pharmacol, CIBER EHD, Campus Salud, Granada 18071 - Spain
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Food Research International; v. 139, JAN 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Inflammatory bowel diseases (IBDs), mainly Crohn's disease and ulcerative colitis, are high-prevalent chronic gastrointestinal disorders that may cause an important reduction in life quality. Such diseases are characterized by their immune-mediated inflammatory, oxidative and dysbiotic events, which can lead to important symptoms in patients, such as abdominal pain, bloody diarrhea and body weicght loss. In the last years, alternative natural options have been postulated for the prevention or treatment of IBDs, since common drug therapy may not be well accepted due to recurrent adverse effects and/or partial efficacy. Among those new natural products, agroindustrial byproducts, such as the peel and seed of foods, are emerging as cheap and pro-ecological options, as they are rich in bioactive compounds, such as polyphenols, but also in non-phenolic compounds, like unsaturated fatty acids, dietary fibers and prebiotics, carotenoids, bioactive peptides, and vitamins. In that sense, Latin America is rich in little explored native fruits and vegetables, from which great amounts of byproducts can be produced. Studies have shown that the byproducts from Latin American vegetables, such as passion-fruit (Passiflora edulis), pineapple (Ananas comosus) and pumpkin (Cucurbita spp.), for example, could represent interesting tools against IBDs, judging by the results of in vitro and animal studies. Therefore, the aim of this review is to discuss the potential role of non-phenolic compounds from native Latin American food byproducts in the prevention or treatment of IBDs, by highlighting their anti-inflammatory, anti-oxidative and/or anti-dysbiotic effects. (AU)

Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/12244-8 - Efeito da suplementação de casca de jabuticaba (Plinia jaboticaba) no perfil metabólico de indivíduos obesos pré-diabéticos: ensaio clínico randomizado, duplo cego, placebo controlado
Beneficiário:Marina Vilar Geraldi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/23657-6 - Desenvolvimento de micropartículas ricas em extrato da casca de uva através da técnica emergente SAS e avaliação dos seus efeitos antioxidante e anti-inflamatório no tratamento da Colite induzida em ratos
Beneficiário:Ana Paula da Fonseca Machado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular