Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Non-nutrients and nutrients from Latin American fruits for the prevention of cardiovascular diseases

Texto completo
Autor(es):
Aguiar, Lais Marinho [1] ; Bicas, Juliano Lemos [1] ; Fuentes, Eduardo [2] ; Alarcon, Marcelo [2] ; Gonzalez, Ivan Palomo [2] ; Pastore, Glaucia Maria [1] ; Marostica Junior, Mario Roberto [1] ; Cazarin, Cinthia Bau Betim [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Talca, Thrombosis Res Ctr, Dept Clin Biochem & Immunohaematol, Med Technol Sch, Fac Hlth Sci, 2 Norte 685, Talca - Chile
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 139, JAN 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Non-communicable diseases (NCDs) have been rapidly increasing; among them, cardiovascular diseases (CVDs) are responsible for around 1/3 of deaths in the world. Environmental factors play a central role in their development. Diet is a very important factor in this scenario, and the intake of fruits and vegetables has been considered as one of the critical strategies for reducing the risk of CVDs. Fruits are a source of micronutrients and bioactive compounds that could have cardioprotective effects through several distinct mechanisms, such as antioxidant, antithrombotic and antiplatelet activities, vasodilatation, improvement of plasma lipid profiles, and modulation of inflammatory signaling. Brazil has a very rich and unexplored biodiversity in its different biomes, with several types of fruit, which are a source of bioactive compounds and micronutrients with therapeutic properties. In this sense, this review shows the current knowledge regarding the cardioprotective properties of selected Latin American and Brazilian fruits, including their effects on the activation of platelets and on the inflammation processes involved in atherosclerosis and cardiovascular diseases. (AU)

Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular