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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Occurrence of aflatoxin M-1 in milk and Minas Frescal cheese manufactured in Brazilian dairy plants

Texto completo
Autor(es):
Goncalves, Bruna L. [1] ; Ulliana, Romulo D. [1] ; Ramos, Gustavo L. P. A. [2] ; Cruz, Adriano G. [2] ; Oliveira, Carlos A. F. [1] ; Kamimura, Eliana S. [1] ; Corassin, Carlos H. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia & Engn Alimentos, Dept Engn Alimentos, Pirassununga, SP - Brazil
[2] Inst Fed Educ Ciencia & Tecnol Rio de Janeiro, Dept Alimentos, Rio De Janeiro, RJ - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY; v. 74, n. 2 MAR 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Aflatoxin M-1 (AFM(1)) was determined in milk and Minas Frescal cheese (MFC) manufactured in dairy plants from Sao Paulo, Brazil. The average AFM(1) levels in raw, pasteurised milk and MFC were 0.028 +/- 0.009 mu g, 0.023 +/- 0.006 mu g/L and 0.113 +/- 0.092 mu g/kg, respectively. AFM(1) in raw (n = 1; 4%) and pasteurised (n = 2; 8%) milks exceeded the European maximum permitted level (MPL) of 0.05 mu g/L. AFM(1) concentration rate for MFC was 4.9 +/- 1.2. Although AFM(1) in all MFC samples was below the Brazilian's MPL for cheese (2.5 mu g/kg), the levels found may increase the overall exposure of consumers to dietary aflatoxins. (AU)

Processo FAPESP: 17/19683-1 - Avaliação da eficiência de bactérias ácido lácticas e Saccharomyces cerevisiae na redução da biodisponibilidade de aflatoxina M1 em queijo Minas frescal
Beneficiário:Bruna Leonel Gonçalves
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/20081-6 - Avaliação da eficiência de bactérias ácido lácticas e Saccharomyces cerevisiae na redução da biodisponibilidade de aflatoxina M1 em queijo Minas frescal
Beneficiário:Carlos Humberto Corassin
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular