Antimicrobials for food and feed; a bacteriocin pe... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Antimicrobials for food and feed; a bacteriocin perspective

Texto completo
Autor(es):
O'Connor, Paula M. [1, 2] ; Kuniyoshi, Tais M. [1, 3] ; Oliveira, Ricardo P. S. [3] ; Hill, Colin [2, 4] ; Ross, Reynolds Paul [2, 4] ; Cotter, Paul D. [1, 2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] TEAGASC, Food Res Ctr, Fermoy, Cork - Ireland
[2] Univ Coll Cork, APC Microbiome Ireland, Cork - Ireland
[3] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci, Biochem & Pharmaceut Technol Dept, Av Lineu Prestes 580, BR-05508900 Sao Paulo - Brazil
[4] Univ Coll Cork, Sch Microbiol, Cork - Ireland
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CURRENT OPINION IN BIOTECHNOLOGY; v. 61, p. 160-167, FEB 2020.
Citações Web of Science: 2
Resumo

Bacteriocins are natural antimicrobials that have been consumed via fermented foods for millennia and have been the focus of renewed efforts to identify novel bacteriocins, and their producing microorganisms, for use as food biopreservatives and other applications. Bioengineering bacteriocins or combining bacteriocins with multiple modes of action (hurdle approach) can enhance their preservative effect and reduces the incidence of antimicrobial resistance. In addition to their role as food biopreservatives, bacteriocins are gaining credibility as health modulators, due to their ability to regulate the gut microbiota, which is strongly associated with human wellbeing. Indeed the strengthening link between the gut microbiota and obesity make bacteriocins ideal alternatives to Animal Growth Promoters (AGP) in animal feed also. Here we review recent advances in bacteriocin research that will contribute to the development of functional foods and feeds as a consequence of roles in food biopreservation and human/animal health. (AU)

Processo FAPESP: 18/04385-8 - Construção de uma linhagem recombinante produtora de pediocina a partir de resíduo agroindustrial
Beneficiário:Ricardo Pinheiro de Souza Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/24777-0 - Otimização da produção de pediocina A por Pediococcus pentosaceus ATCC 43200
Beneficiário:Taís Mayumi Kuniyoshi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/02519-7 - Expressão heteróloga da pediocina e seu efeito sobre Listeria spp. e na população da microbiota intestinal humana
Beneficiário:Taís Mayumi Kuniyoshi
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado