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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Predicting the shear value and intramuscular fat in meat from Nellore cattle using Vis-NIR spectroscopy

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Autor(es):
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Bonin, Marina de Nadai [1] ; da Luz e Silva, Saulo [2] ; Bunger, Lutz [3] ; Ross, Dave [4] ; Dias Feijo, Gelson Luis [5] ; Gomes, Rodrigo da Costa [5] ; Renno, Francisco Palma [6] ; de Almeida Santana, Miguel Henrique [2] ; de Rezende, Fernanda Marcondes [7] ; Vinhas Itavo, Luis Carlos [1] ; de Novais, Francisco Jose [6] ; Antonia Surita, Lucy Mery [1] ; Bonin, Mariana de Nadai [1] ; Filgueira Pereira, Marilia Williane [1] ; Sterman Ferraz, Jose Bento [6]
Número total de Autores: 15
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Mato Grosso do Sul, Coll Vet Med & Anim Sci, Av Senador Filinto Muller 2443, BR-79074460 Campo Grande, MS - Brazil
[2] Coll Anim Sci & Food Engn, Av Duque de Caxias Norte 225, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[3] AnGeCo, House 48, Edinburgh EH17 7LD, Midlothian - Scotland
[4] Scottish Rural Coll, Edinburgh EH25 9RG, Midlothian - Scotland
[5] Embrapa Beef Cattle, Av Radio Main 830, BR-79106550 Campo Grande, MS - Brazil
[6] Coll Vet Med & Anim Sci, Av Duque de Caxias Norte 225, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[7] Univ Fed Uberlandia, Coll Vet Med, BR-050, KM 78, BR-38410337 Uberlandia, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: MEAT SCIENCE; v. 163, MAY 2020.
Citações Web of Science: 5
Resumo

Visible and near-infrared spectroscopy (Vis-NIRS) was tested for its effectiveness in predicting intramuscular fat (IMF) and WBSF in Nellore steers. Beef samples from longissimus thoracis, aged for either 2 or 7 days, had their spectra collected for wavelengths ranging from 400 to 1395 nm. Partial least squares regression models were developed for each trait. Determination coefficients of calibration models for WBSF ranged from 0.17 to 0.53. Considering WBSF in samples aged for 2 days, Vis-NIR correctly classified 100% of tough samples (> 45 N), but wrongly classified all tender samples (<= 45 N) as tough. Determination coefficients of calibration models for IMF ranged from 0.12 to 0.14. Vis-NIRS is a useful tool for identifying tough beef, but it is less effective in predicting tender samples and IMF. Additional studies are necessary to generate more robust models for the prediction of intramuscular fat in intact meat samples of Nellore cattle. (AU)

Processo FAPESP: 09/01357-4 - Avaliação de características de desempenho e qualidade de carne em linhagens e touros representativos da raça Nelore, utilizando ultrassonografia, análise de imagens e NIRS.
Beneficiário:Marina de Nadai Bonin
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/15930-8 - Avaliação de características de desempenho e qualidade de carne em linhagens e touros representativos da raça Nelore, utilizando ultrassonografia, análise de imagens e NIRS
Beneficiário:José Bento Sterman Ferraz
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular