Bioavailability Assessment of Copper, Iron, Mangan... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Bioavailability Assessment of Copper, Iron, Manganese, Molybdenum, Selenium, and Zinc from Selenium-Enriched Lettuce

Texto completo
Autor(es):
da Silva, Emanueli do Nascimento [1, 2] ; Cadore, Solange [1]
Número total de Autores: 2
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Inst Chem, Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Fed Ouro Preto, Inst Exact & Biol Sci, Dept Chem, Ouro Preto, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Science; v. 84, n. 10, p. 2840-2846, OCT 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Cu, Fe, Mn, Mo, Selenium (Se), and Zn bioavailability from selenate- and selenite-enriched lettuce plants was studied by in vitro gastrointestinal digestion followed by an assay with Caco-2 cells. The plants were cultivated in the absence and presence of two concentrations (25 and 40 mu mol/L of Se). After 28 days of cultivation, the plants were harvested, dried, and evaluated regarding the total concentration, bioaccessibility, and bioavailability of the analytes. The results showed that biofortification with selenate leads to higher Se absorption by the plant than biofortification with selenite. For the other nutrients, Mo showed high accumulation in the plants of selenate assays, and the presence of any Se species led to a reduction of the plant uptake of Cu and Fe. The accumulation of Zn and Mn was not strongly influenced by the presence of any Se species. The bioaccessibility values were approximately 71%, 10%, 52%, 84%, 71%, and 86% for Cu, Fe, Mn, Mo, Se, and Zn, respectively, and the contribution of the biofortified lettuce to the ingestion of these minerals is very small (except for Se and Mo). Due to the low concentrations of elements from digested plants, it was not possible to estimate the bioavailability for some elements, and for Mo and Zn, the values are below 6.9% and 3.4% of the total concentration, respectively. For Se, the bioavailability was greater for selenite-enriched than selenate-enriched plants (22% and 6.0%, respectively), because selenite is biotransformed by the plant to organic forms that are better assimilated by the cells. (AU)

Processo FAPESP: 13/26855-2 - Avaliação da fração bioacessível e da biodisponibilidade de nutrientes e contaminantes em hortaliças
Beneficiário:Solange Cadore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/15020-4 - Bioacessibilidade e biodisponibilidade de nutrientes e elementos tóxicos em alface (Lactuca sativa)
Beneficiário:Emanueli Do Nascimento da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/15425-0 - Biofortificação de selênio em alface: estudo de bioacessibilidade e especiação de selênio na parte comestível da planta
Beneficiário:Emanueli Do Nascimento da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 16/23625-4 - Aplicabilidade de nanopartículas no aumento da bioacessibilidade e da biodisponibilidade de Fe e Se em chocolate
Beneficiário:Emanueli Do Nascimento da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 08/57808-1 - Instituto Nacional de Ciências e Tecnologias Analíticas Avançadas - INCTAA
Beneficiário:Celio Pasquini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático