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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Milk clotting and storage-tolerant peptidase from Aureobasidium leucospermi LB86

Texto completo
Autor(es):
da Silva, Ronivaldo Rodrigues [1] ; Duffeck, Carlos Eduardo [1] ; Boscolo, Mauricio [1] ; da Silva, Roberto [1] ; Gomes, Eleni [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Process Biochemistry; v. 85, p. 206-212, OCT 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Peptidases are widely used for softening meat, hydrolyzing protein, baking, cheese, and making wine. A search for novel peptidases supports biotechnological innovation in the field of food chemistry. In general, microbial enzymes prospecting has mostly focused on filamentous fungi, and the potential of yeasts as enzyme producers has been little explored. This study focuses on a serine peptidase isolated from Aureobasidium leucospermi LB86. The purified enzyme was able to clot milk and, in storage assays, it maintained 90% of its activity for 40 days at 4 degrees C, and around 66% activity for 210 days. It had an estimated molecular mass of 33 kDa, highest activity at pH 7.0 and 45 degrees C, was stable in the pH range 5.5-9.0 at 4 degrees C and 25 degrees C, exhibiting activity higher than 75%, and retained 90% of activity at temperatures up to 45 degrees C for 120 min. Proteolytic activity increased in the presence of Ba2+ (18 +/- 1.4%) and DTT (100 mM: 36 +/- 5%), and was reduced by Co2+, Zn2+, Li+, Hg2+, Fe3+, Cu2+, Al3+, pepstatin A, and PMSF. These biochemical characteristics make this enzyme a promising candidate for use in cheesemaking. (AU)

Processo FAPESP: 17/06399-3 - Estudo do sistema de transporte membranar e assimilação de L-arabinose e xilose pelas leveduras Aureobasidium leucospermi LB86, Candida oleophila G10.1, Issatchenkia terricola G20 e Pichia guilliermondii G1.2
Beneficiário:Ronivaldo Rodrigues da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/09238-3 - Estudo do sistema de transporte e assimilação de L-arabinose e xilose pelas Aureobasidium leucospermi LB86, Candida oleophila G10.1, Issachenkia terricola G20 and Pichia guilliermondii G1.2
Beneficiário:Ronivaldo Rodrigues da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/06066-4 - Leveduras nativas assimiladores de xilose e arabinose: estudo da assimilação e metabolização das pentoses e aproveitamento desses açúcares oriundos da hidrólise da biomassa lignocelulósica para obtenção de bioprodutos
Beneficiário:Eleni Gomes
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular