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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Beet Stalks and Leaves (Beta vulgaris L.) Protect Against High-Fat Diet-Induced Oxidative Damage in the Liver in Mice

Texto completo
Autor(es):
Lorizola, Isabela M. [1] ; Furlan, Cibele P. B. [2] ; Portovedo, Mariana [1] ; Milanski, Marciane [1] ; Botelho, Patricia B. [3] ; Bezerra, Rosangela M. N. [1] ; Sumere, Beatriz R. [1] ; Rostagno, Mauricio A. [1] ; Capitani, Caroline D. [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Appl Sci, BR-13484350 Limeira, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Dept Food & Nutr DEPAN, Fac Food Engn FEA, BR-13484350 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Fed Goias, Fac Nutr FANUT, BR-74605080 Goiania, Go - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: NUTRIENTS; v. 10, n. 7 JUL 2018.
Citações Web of Science: 6
Resumo

Some flavonoids identified in beet stalks can help the antioxidant endogenous defenses during a chronic inflammation process. The current study investigates the effect of polyphenols present in beet stalks and leaves on liver oxidative damage in mice fed a high-fat diet (HF). The control (CT) or HF diet groups were supplemented with dehydrated beet stalks and leaves (SL) or beet stalk and leaf ethanolic extract (EX). In terms of Vitexin-rhaminoside equivalents (VRE), EX groups received similar to 5.91 mg of VRE100 g(-1) diet, while the SL groups received similar to 3.07 mg VRE100 g(-1) diet. After 8 weeks, we evaluated fasting blood glucose; cholesterol, hepatic Malondialdehyde (MDA) levels and hepatic Glutathione (GSH), Glutathione peroxidase (GPx), Glutathione reductase (GR) and Superoxide dismutase (SOD) activity. Dehydrated beet stalks and leaves (HFSL) attenuated the deleterious effects of a HF diet on lipid metabolism, reduced fasting blood glucose levels, ameliorated cholesterol levels and reduced GPx and GR activities (p < 0.05) compared to the HF group. However; the addition of ethanolic extract from beet stalks and leaves was unable (p > 0.05) to prevent the liver damage caused by HF diet in mice. The presence of flavonoids, such as Vitexin derivatives in beet stalks and leaves can help the liver damage induced by HF diet. (AU)

Processo FAPESP: 13/04304-4 - Desenvolvimento de sistemas integrados para a análise de compostos bioativos em produtos naturais utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 15/15035-0 - Avaliação dos parâmetros metabólicos e da gliconeogênese hepática em animais submetidos à dieta controle e hiperlipídica suplementadas com talos e folhas de beterraba (beta vulgaris l.)
Beneficiário:Caroline Dario Capitani
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/18498-5 - Avaliação do efeito de talos e folhas de beterraba (Beta vulgaris L.) no strees oxidativo de animais submetidos a dieta hiperlipídica
Beneficiário:Isabela Micheletti Lorizola
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica