Selenium Bioaccessibility and Speciation in Seleni... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Selenium Bioaccessibility and Speciation in Selenium-Enriched Lettuce: Investigation of the Selenocompounds Liberated after in Vitro Simulated Human Digestion Using Two-Dimensional HPLC-ICP-MS

Texto completo
Autor(es):
da Silva, Emanueli do Nascimento ; Aureli, Federica ; D'Amato, Marilena ; Raggi, Andrea ; Cadore, Solange ; Cubadda, Francesco
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Agricultural and Food Chemistry; v. 65, n. 14, p. 3031-3038, APR 12 2017.
Citações Web of Science: 15
Resumo

The evaluation of selenium-enriched vegetables as potential dietary sources of selenium, an essential element for humans, requires an assessment of the plant's accumulation ability as well as of the bioaccessibility and speciation of the accumulated selenium, which influence its biological effects in humans. Lettuce hydroponically grown at three selenite (SeVI)/selenate (SeIV) amendment levels was characterized accordingly. Selenium accumulation in lettuce leaves was greatest with Se(VI) amendment, whereas bioaccessibility was 70% on average in both cases. Selenium speciation in gastrointestinal hydrolysates, characterized by anion and cation exchange HPLC-ICP-MS, showed that Se(IV) was largely biotransformed into organoselenium metabolites, with selenomethionine accounting for 1/3 of the total detected species, whereas Se(VI) was incorporated as such in the edible portion of the plant, with only a small fraction (similar to,20%) converted into organic species. Taking into account both nutritional quality and safety, the Se(IV)-enriched lettuce appeared more favorable as a potential selenium source for human consumption. (AU)

Processo FAPESP: 12/15020-4 - Bioacessibilidade e biodisponibilidade de nutrientes e elementos tóxicos em alface (Lactuca sativa)
Beneficiário:Emanueli Do Nascimento da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/15425-0 - Biofortificação de selênio em alface: estudo de bioacessibilidade e especiação de selênio na parte comestível da planta
Beneficiário:Emanueli Do Nascimento da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 13/26855-2 - Avaliação da fração bioacessível e da biodisponibilidade de nutrientes e contaminantes em hortaliças
Beneficiário:Solange Cadore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular