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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

PleurotusostreatusandAgaricus subrufescens: investigation of chemical composition and antioxidant properties of these mushrooms cultivated with different handmade and commercial supplements

Texto completo
Autor(es):
Sabino Ferrari, Anna Beatriz [1] ; de Oliveira, George Azevedo [1] ; Russo, Helena Mannochio [2] ; Bertozo, Luiza Carvalho [3] ; Bolzani, Vanderlan da Silva [2] ; Zied, Diego Cunha [4] ; Ximenes, Valdecir Farias [3] ; Zeraik, Maria Luiza [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] State Univ Londrina UEL, Dept Chem, Lab Phytochem & Biomol LabFitoBio, Rodovia Celso Garcia Cid, Pr 445 Km 380, BR-86051990 Londrina, Parana - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Inst Chem, Dept Organ Chem, NuBBE, Av Prof Francisco Degni 55, BR-14800060 Araraquara, SP - Brazil
[3] Sao Paulo State Univ UNESP, Fac Sci, Dept Chem, Av Eng Luiz Edmundo Carrijo Coube S-N, BR-17033360 Bauru, SP - Brazil
[4] Sao Paulo State Univ UNESP, Fac Agrarian & Technol Sci, Rod Cmte Joao Ribeiro de Barros, Km 651, BR-17900000 Dracena, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; JUL 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

In this study, the chemical composition, total phenolic content and antioxidant activity (DPPH, ORAC and FRAP assays) ofA. subrufescensandP. ostreatus, cultivated with handmade and commercials supplements, were compared. Additionally, the compounds ergosterol, saccharopine, and hexitol were identified inA. subrufescensby HPLC-MS/MS. The antioxidant compoundp-coumaric acid and dihexoses was found in both mushroom species.A. subrufescenspresented higher total phenolic content (73.8 +/- 0.6 mg GAE 100 g(-1)) and antioxidant activity thanP. ostreatus(16.6 +/- 0.5 mg GAE 100 g(-1)). The handmade supplement based on the waste of noble grains presented statistically similar phenolic content to the mushrooms cultivated with commercial ones Spawn Mate II SE (86.1 +/- 1.4 and 92.9 +/- 0.3 mg GAE 100 g(-1), respectively). Therefore, the results support the use of handmade supplements based on agro-wastes as a viable alternative to the use of high-cost commercial ones. (AU)

Processo FAPESP: 14/50926-0 - INCT 2014: biodiversidade e produtos naturais
Beneficiário:Vanderlan da Silva Bolzani
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Temático
Processo FAPESP: 13/07600-3 - CIBFar - Centro de Inovação em Biodiversidade e Fármacos
Beneficiário:Glaucius Oliva
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 16/16970-7 - Estudo do impacto da função de eIF5A no perfil proteômico celular utilizando o modelo de Saccharomyces cerevisiae
Beneficiário:Cleslei Fernando Zanelli
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/15306-3 - Avaliação de técnicas e processos na fungicultura: suplementação de substrato e utilização do composto exaurido no meio agrícola
Beneficiário:Diego Cunha Zied
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores