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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Assessing the potential of whey protein fibril as emulsifier

Texto completo
Autor(es):
Mantovani, Raphaela Araujo [1] ; Furtado, Guilherme de Figueiredo [1] ; Netto, Flavia Maria [2] ; Cunha, Rosiane Lopes [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Fac Food Engn, Dept Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Fac Food Engn, Dept Food & Nutr, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 223, p. 99-108, APR 2018.
Citações Web of Science: 10
Resumo

The effect of pH and mechanical processes on non-heated whey protein isolate (WPI) and WPI fibril was evaluated from structural, physical and emulsifying properties. Fibril aggregation was observed increasing pH from 2 to 7 whilst mechanical processes with high energy density resulted in fibril shortening and smaller aggregates. Despite affecting fibril morphology, mechanical processes did not affect significantly the protein secondary structure conformation and interfacial tension at aqueous protein dispersion-oil interface. However, increasing pH resulted in loss of ordered secondary structure, decreased interfacial tension and surface hydrophobicity of fibril. Fibril dispersions showed shear thinning behavior but thixotropy was only observed at pH 7. Fibril-stabilized emulsions at pH 7 were more stable due to the higher viscosity and faster migration of fibrils to the interface when compared to fibrils at low pH, resulting in steric hindrance stabilization. Therefore, changes on WPI fibrils resulted in varied structural and emulsifying properties. (C) 2017 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 08/57906-3 - Instituto Nacional de Fotônica Aplicada à Biologia Celular - INFABIC
Beneficiário:Hernandes Faustino de Carvalho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reológicas, termodinâmicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarídeos e proteínas globulares
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 11/06083-0 - Emulsificação por microcanais
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular