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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Microencapsulation of xylitol by double emulsion followed by complex coacervation

Texto completo
Autor(es):
Santos, Milla G. [1] ; Bozza, Fernanda T. [1] ; Thomazini, Marcelo [1] ; Favaro-Trindade, Carmen S. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Anim Sci & Food Engn, BR-13535900 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 171, p. 32-39, MAR 15 2015.
Citações Web of Science: 39
Resumo

The objective of this study was to produce and characterise xylitol microcapsules for use in foods, in order to prolong the sweetness and cooling effect provided by this ingredient. Complex coacervation was employed as the microencapsulation method. A preliminary double emulsion step was performed due to the hydrophilicity of xylitol. The microcapsules obtained were characterised in terms of particle size and morphology (optical, confocal and scanning electron microscopy), solubility, Sorption isotherms, FTIR, encapsulation efficiency and release study. The microcapsules of xylitol showed desirable characteristics for use in foods, such as a particle size below 109 mu m, low solubility and complete encapsulation of the core by the wall material. The encapsulation efficiency ranged from 31% to 71%, being higher in treatments with higher concentrations of polymers. Release of over 70% of the microencapsulated xylitol in artificial saliva occurred within 20 mm. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 08/57906-3 - Instituto Nacional de Fotônica Aplicada à Biologia Celular - INFABIC
Beneficiário:Hernandes Faustino de Carvalho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 12/16515-7 - Microencapsulação de xilitol por coacervação complexa e sua aplicação em gomas de mascar
Beneficiário:Milla Gabriela dos Santos
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 10/06146-9 - Microencapsulação de edulcorantes por coacervação complexa
Beneficiário:Carmen Sílvia Fávaro Trindade
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular